rss feed

Artikler

Tilbage til oversigten

Det tredie kapitel



Af Carsten Holm; NRG nr. 2 d. 01-10-1995

Heavy metallens gud-fædre Iron Maiden gik ind i 90'erne med killer-albummet "Fear of the Dark", der uden tvivl beviste, at de aldrende metal-konger stadigvæk var i live. Så skete det, som ikke matte ske, langtids-forsangeren Bruce Dickinson forlod bandet, mest pga. af sit eget ambitionsniveau. Efter længere tids surmulen og søgen efter ny sanger fandt Steve Harris og Co. frem til Wolfsbane-sangeren Blaze Bailey, der viste sig at være en forholdsvis ung og frisk gut, med masser af gå-på-mod! NRG har fået sig en fræk snak med og om Blaze Bailey.


Han bor I en lille 2 værelses lejlighed i Birmingham, England, og der bliver han boende. Han er 28 ar og har indtil for 18 måneder siden været sanger i Birmingham-bandet Wolfsbane i hele 9 år. Med dem lavede han 5 plader af, hvad han selv siger, temmelig svingende kvalitet og Wolfsbane blev ej heller det hit de og pladeselskabet håbede på. For et par år siden tog han sit band op til overvejelse og fandt ud af, at det nok var federe at "finde på noget andet" hvis der nu lige pludselig var et andet band, der skulle bruge en sanger... Og det var der så: Selveste Iron Maiden.
"Jeg ringede til deres manager og spurgte om de måske kunne bruge mig, og efter jeg havde været en tur i deres øvelokale til audition, var der stor mulighed for at jeg blev den nye sanger i Maiden", siger Blaze Bailey med tilfredshed i stemmen. For tilfreds det er han, han er også glad men ikke umiddelbart specielt overlykkelig og helt ustyrlig glad. Det er mig uforståeligt, det at blive frontfigur i verdens største heavy metal-band nogensinde må da være paradis...
"Det fedeste ved at være med i Iron Maiden er, at jeg nu har fået alle bandets plader på CD af selskabet - for havde jeg nemlig kun "Number of the Beast" på vinyl og et par andre Maiden plader på bånd", griner Blaze ironisk og fortsætter: "De er ufattelig Søde og flinke i bandet, vi har det fedt sammen. Jeg har jo prøvet at være i bands før, så det er ikke helt vildt nyt for mig. Så længe jeg er med til at skrive noget musik og tekst i Maiden, så er jeg tilfreds."
50 % af materialet på det nye album "The X Factor" er skrevet af Blaze, men selvom han har haft sin del af indflydelsen på musikken, så er det stadig samme umiskendelige Iron Maiden, som folk husker dem. Bassist og grundlægger Steve Harris har produceret albummet sammen med Nigel Green, en producer, der så at sige er blevet lært op af den "gamle" Iron Maiden producer Martin Birch, og på trods af at Nigel Green på et tidspunkt arbejdede sammen med Mutt Lange, producer på diverse Def Leppard og Bryan Adams albums, så er Iron Maiden lyden stadigvæk ligeså intens og metallisk, som man også husker og forbinder den med Iron Maiden.
"Arbejdet med Nigel har givet bandet en masse energi, og på det følelsesmæssige punkt er musikken også blevet federe. Selve indspilningsprocessen har også gjort, at musikken er blevet mere ægte, for vi har aldrig indspillet nogle af de nye numre på demobånd, før vi gik i studiet. Nogle numre var endda så nye, at vi flere gange måtte stoppe op, fordi vi ikke vidste hvordan nummeret kørte videre”, fortæller Blaze med sådan en iver, at man hurtigt forstår, at denne mand er glad for sin musik og præstation.
Det Iron Maiden jeg kender allerbedst er med Bruce Dickinson som sanger, de fleste foretrækker Bruce frem for Iron Maidens oprindelige vokalist Paul Di’Anno og for mange fans er Bruce Dickinson Iron Maiden, så derfor må det være svært for en sanger som Blaze Bailey at løfte arven og være den nye Bruce Dickinson…
”Jeg er sgu ikke den nye Bruce Dickinson”, understreger Blaze. ”Jeg er mig selv. Bruce er en ener, der findes ingen sanger som ham, og jeg har ikke i sinde at overtage hans plads som den nye Bruce. Den Maiden æra med Bruce er slut nu, og vi tager fat på et nyt kapitel med Iron Maiden. Man kan godt sige at vi starter på det tredje kapitel!”
Dave Murray, Janick Gers, Steve Harris og Nicko McBrain var en smule frustrerede da Bruce Dickinson forlod bandet og efterlod en eftertragtet plads, som ville være svær at få besat. Men Blaze Bailey forlod selv bandet Wolfsbane til fordel for Iron Maiden, og hvordan havde Blazes tidligere bandmedlemmer det så med det?
”Vi nåede aldrig nogen steder med Wolfsbane. Pladeselskabet og managerne pressede på, så vi skulle lave et hit, for at tjene nogle penge ind, både til os selv, men så sandelig også til managerne og pladeselskabet. Jeg syntes at vi var ved at køre død. Selvfølgelig var resten af bandet kede af at jeg skulle forlade dem, for det er da svært at sige farvel til en ven gennem 9 år, men på den anden side var de forstående nok og besluttede dermed at gøre en ende på Wolfsbane. Jeg snakker da af og til med dem!”
Blaze Baileys venner og omgangskreds syntes derimod at det var en suveræn beslutning af ham. Flere har sagt til ham, at de sagtens kunne se fordelen i at komme med i Iron Maiden, hvis han ville frem med sin musik. Hans kæreste, i øvrigt en temmelig stor Maiden-fan, støtter ham også, men nok ikke så meget pga. titlen som Maiden forsanger.
”For et stykke tid siden var jeg ude for en meget grim motorcykelulykke, som brækkede mig psykisk og til dels fysisk. Fysisk er jeg klar, men det psykiske plager mig stadig. Jeg er ikke i behandling, men jeg vågner af og til med mareridt om natten, og så er det rart hun er der! Men min tid i Wolfsbane har slidt meget på vores forhold. Når man er på tour, så lever man sgu af groupies, og det er da nok så klart at kæresten hjemme i Birmingham ikke vil have at man ligger i med alle mulige piger rundt omkring. Så lad mig sige det sådan: Jeg er glad for at betale halvdelen af huslejen, men så stopper festen faktisk også.”
Hvad enten kæresten bliver hos Blaze eller ej, så bliver han i hvert fald hos Iron Maiden, der her i 1995 er tilbage med ny forsanger og nyt studiealbum, det 10. i rækken. Maiden er tilbage med mere energi end nogensinde, energi nok til 10 albums mere. Dette er nemlig kun begyndelsen på Iron Maidens tredje kapitel!



-Gengivet med tilladelse fra Carten Holm og Kennie Bendixen Deigaard, NRG.