rss feed

Artikler

Tilbage til oversigten

Iron Maiden



Af Mika Botfeldt; Metalized nr. 12 d. 02-01-1991


Endelig var det så vidt at vi fik arrangeret et interview med IRON MAIDEN’s spadesvinger Dave Murray. Som bekendt gav IRON MAIDEN jo ikke noget interview sidste gang de gæstede Danmark, og forrige gang kom de jo slet ikke forbi lille Danmark. Tilbage til ”Powerslave” touren eksisterede Metalized slet ikke. Telefoninterviews har vi heller ikke kunnet trumfe igennem. Så nu er vi så heldige at kunne præsentere jer læsere for et interview med verdens største metal band, IRON MAIDEN…………..

Vi synes det var naturligt nok at lægge ud med at spørge Dave, hvad bandet har lavet siden sidste LP ”Seventh……”?
”I de sidste 10 år har vi kun turneret og lavet LP konstant, så vi valgte at slappe af i et års tid. Være hjemme, opleve det normale liv igen og lave børn (som han sagde stolt, -red). Bare være lidt normal. Så vi synes det var på høje tide at tage et lille break.”
Ja, vi har tit tænkt på at når man spiller i sådan et stort band, må det blive kedeligt altid at turnere m.m.?
”Nej, sjovt nok – det gør det egentlig ikke. Når man er på tour indstiller man sig på at være et andet menneske. Alting bliver ren rutine og der er hele tiden noget at lave, så man kommer aldrig til at kede sig. Selvom der er en masse forberedelser inden koncerten, så kommer det hele til at betale sig i sidste ende, når man står på scenen foran alle sine fans (har MAIDEN i det hele taget nogle forberedelser inden en koncert??!! –red).”
For at komme ind på jeres nye LP ”No Prayer For The Dying” var det så ikke meningen at ”Bring Your Daughter… To The Slaughter” skulle have været brugt til en ”Nightmare On Elmstreet” film?
Ja, Bruce skrev den egentlig til ”Nightmare……….” og den skulle også have været på hans solo album. Den er faktisk også soundtracket, men det er der ikke mange som ved. Den var jo oprindelig ment til Bruces solo-LP men vi brød os alle sammen om den, så den kom med på ”No Prayer……” og det er jo også mere en MAIDEN sang, så det passede jo fint.”
Hvorfor har i valgt ”Holy Smoke” som jeres første video?
”Holy Smoke” er den mest kommercielle sang på pladen. Nummeret er meget fangende, så et andet nummer ville være dumt. Vi er glade for at vi valgte dette nummer, bl.a. ligger det i England på en 3. plads på single hitlisten og det er jo fremragende. Både videoen og singlen blev bandlyst i USA fordi ordet ”shit” blev brugt. Det sjoveste er at vores fans er ligeglade, de køber den alligevel. Det er utroligt som de folk er efter os. De gør alt for at få Iron Maiden af vejen. Selvom vi har lavet en pæn video, så skulle de nok sørge for at den blev bandlyst. Det skider vi på!!! Vi tager det hele meget roligt.”
Det er jo ikke en normal video, hvem kom på den idé med at lave en hjemmevideo?
”Steve skrev videoen. Vi lavede den mens vi indspillede og i stedet for at lave endnu en video med os på scenen, ville vi prøve med lidt humor. Det synes vi er lykkedes meget godt. Videoer nu om dage er meget alvorlige, make-up og hår osv. Vi bestemte os for at lave det totalt modsatte.”
Er der nogle scener som du vil fremhæve?
”Jeg er vild med scenen hvor Bruce ånder lige ind i kameraet. Det er i det hele taget meget morsomt og så viser den også IRON MAIDEN fra en anden side. Desuden har vi sparet en masse tid på indspilningen. Vi havde det skide skægt.”
Har i nogensinde overvejet at skifte Martin Birch ud med en anden producer, også for at få en ny frisk lyd?
”Nej, og selvom det er samme producer synes jeg lyden er frisk alligevel. Martin er forfærdelig god. Hvis vi skulle have en ny producer ville vi ende med at spørge os selv hvem det så skulle være. Mange producere mangler identitet. Martin får det inderste ud af os, det aller inderste og får det hele til at lyde mere naturligt.”
Men lyden er ikke så ”bombastisk” og hård som på f.eks. ”Piece Of Mind”?
”Jeg ved ikke!!! Jo mere voksen ens musik bliver, jo mere musikalsk vil man have det lyder, i stedet for heavy. ”Piece Of Mind” har en lyd fra 1983, hvorimod ”No Prayer…..” har en lyd som svarer til 1990. Tingene udvikler sig. Produktionen har en så stor betydning for musikken i dag. Kvaliteten af lyden er utrolig forbedret, især med CD’er og lignende. Det skal lyde melodisk men også heavy!!!”
Har i overhovedet nogen kontrol over hvad selskaberne udgiver med jer?
”Ja, det har vi fuldstændig kontrol over (det viste sig ikke at holde helt stik da vi senere tog en promotion pakke frem som Dave aldrig havde set før!!! -red).”
Hvordan bliver jeres show i aften?
”Showet vil reflektere albummet, nok fordi 70 % af det vi spiller bliver fra vores nye LP.”
Er det pga. jeres nye guitarist Janick Gers at I spiller så mange nye numre?
”Nej, ny tour nye numre. De sidste 30 % bliver gammelt MAIDEN stuff.”
Eddie er blevet dræbt, reborn igen osv. Nu er han tilbage igen – hvorfor?
”Man kan gøre alt med Eddie. Tænker man på Eddie, tænker man på IRON MAIDEN.”
Da I dræbte ham på ”Piece Of Mind” var det så meningen at han skulle genopstå igen?
”Vi tænkte rigtig på at dræbe ham for evigt, men han er en maskot og det ville være et stort tab både for os og vores fans hvis han ikke var med mere. Han er en del af vores image. Og så har han jo eksisteret i en del år efterhånden. Ligesom Angus Young med kasket og shorts. Det er et image, hvorfor ændre det når det gør en til en personlighed!!!”
Hele sangskrivningen, samt indspilningen tog kortere tid end forventet?
”Vi startede i januar, og skulle begynde at indspille i april. Det der skete var at det kun tog 1 måned at skrive sangene. Rolling Stone er et mobilt studie som vi fik bragt til Steve’s lade, som i øvrigt er 300 år gammel. Vi installerede det, afprøvede det og det virkede perfekt. Så vi startede med at indspille fluks.”
Hvordan har jeres fans taget Janick til sig?
Reaktionen har været fantastik. Der har overalt været positive reaktioner. Folk har modtaget Janick, som havde han været med i mange år. Folk kommer for at se IRON MAIDEN og ikke for at studere en bestemt person. Derfor accepterer de også hvis der sker ændringer.”
Har I stadig kontakt med nogle af de gamle medlemmer?
”Vi ser da Adrian, men de andre støder vi blot på ved tilfældigheder”
Foruden 70’er bands som DEEP PURPLE, LED ZEPPELIN, hvilke nye bands ligger så på din pladespiller?
”Aaaaaaahhh (han kender vist ikke nogen ”newcomer” bands!!! -red). Jeff Healey!!! Og FAITH NO MORE har jeg da hørt et nummer med som er godt. Men ellers……???!!!”
Hvordan føles det først at have været support for f.eks. KISS og derefter stå på scenen med rollerne byttet om, som f.eks. Monsters Of Rock 1988?
”Mærkeligt. Man bliver ved med at lave LP’er, udvikle sig og turnere. Man kommer til et bestemt punkt, og kan man så blive større og større er det jo bare godt. Kommer vi til det punkt hvor det begynder at gå ned af bakke stopper vi. Vi vil gerne slutte på toppen, så folk kan huske os som vi er.”
Hvordan går touren så nu?
”Skide godt. Vi havde udsolgt alle steder i England. Faktisk mere eller mindre i hele Europa. Den mest succesfulde tour indtil nu!!!”
Tror I at I har nået toppen?
”Det er svært at sige. Vi henvender os jo kun til rock fans, så det er begrænset hvor mange mennesker man kan hive med.”
Hvad har du af kommentarer til alle de bootlegs der bliver udgivet med jer?
Der er ikke så meget at gøre ved det. Hvis kvaliteten og indspilningen er god, så fint!!! Desuden er bootlegs kun for hard core fans, og de køber selvfølgelig også alle de ”lovlige” plader, så det er ikke noget som trækker pladesalget ned. For samlere er bootlegs da en god ting, og det købte jeg da også da jeg var yngre.”
Synes du videoerne stjæler billedet fra folks forestilling om hvordan et band er?
”Nu om dage vil folk gerne se hvad man hører. Videoerne betyder noget, men i sidste ende er det nu musikken det kommer an på. I dag er videoen blot en del af promotionen.”
Vi må hellere slutte af med at spørge om vi kan forvente endnu et sabbat år fra jer?
”Efter denne tour tager vi kun 3 mdr. fri, så starter vi på en ny LP. Vi har ikke tid til at tage et helt år fri, for ingen af os bliver yngre!!!


-Gengivet med tilladelse fra Mika Botfeldt.